Instagram

@dr.ahmadalqadi

Facebook

Dr. Ahmad Alqadi - Chirurg Ortoped

Telefon

+40 723 307 307

Anterior Ankle Impingement Syndrome (Sindromul de impingement anterior al gleznei)

photo

• Sindromul de impingement (hiperpresiune) anterior este un sindrom caracterizat prin durere la nivelul feței anterioare a gleznei, cu sa fara restricție de dorsiflexie.

• Simptomele sunt cauzate de impingement de parți moi (hipertrofia sinovialei sau hipertrofia / ruptura ligamentelor gleznei ) sau de osteofite (pinteni osoşi).

• Sindromul de impingement anterior este mai frecvent intalnit la atleți (ex: jucatorii de fotbal sau balerine ) din cauza mişcarilor repetitive de dorsiflexie.

• Impingementul anterior al gleznei poate fi clasificat conform localizarii in trei tipuri : A- Impingement antero-lateralB- Impingement antero-medialC- Impingement antero-central

• Factorul mecanic este dovedit a fi cauza cea mai frecventa pentru producerea acestui sindrom , cum ar fi tractiunea, microtrauma repetata si instabilitatea cronica de glezna .

• Clinic , pacientul este de obicei tanar , atlet , care se prezinta cu o durere cronica de glezna, cu limitarea dorsiflexiei , cu inflamație locala. La palpare pacientul acuza durere in partea antero-mediala sau antero-laterala a gleznei. Durerea la doriflexia fortata poate fi prezenta . Flexia plantara poate fi dureroasa din cauza presiunii osteofitelor pe capsula articulatiei gleznei .

• Imagistic se pot evidenția osteofitele articulare pe incidențe speciale radiografice. Investigatia RMN poate fi utila pentru a elucida o eventuala patologie asociata ca leziunile osteocondrale sau fracturi de stres. Investigatia CT este utila in evidențirea ostefitelor.

gr2_lrg-1024x743

• Tratamentul conservator al sindromului de impingement anterior al gleznei poate fi incercat ca prima intenție si consta in : repaus, modificarea activitaților , administrarea de antiinflamatoare nonstiroidiene (AINS), fizio-kinetoterapie sau infiltrații intraarticulare cu soluții steroidiene pentru ameliorarea simptomatologiei.

• In caz de eşec al tratamentului conservativ se indica tratamentul chirurgical (artroscopia de glezna ).

• Artroscopia de glezna este considerata tehnica de electie pentru tratamentul sindromului de impingement anterior al gleznei , fiind eficienta pentru indepartarea osteofitelor gleznei si a hipertrofiei sinovialei . Artroscopia de glezna are rata de complicatii mai scazute decat tehnica clasica deschisa.

102816563_697097647500391_6621964200262500352_n-768x770
Programează-te acum